Nutriční a terapeutické vlastnosti cedrového oleje
Olej cedrových semen či „oříšků" je unikátní přírodní produkt, ke kterému v přírodě neexistuje analogon a jehož syntéza není možná. Cedrový olej byl na Východě vždy považován za pochutinu a i dnes si zachovává určitý předstih před nejlepšími druhy provensálského oleje, získávaného z oliv. Je lehce stravitelný, má vynikající léčivé a výživné (nutriční) vlastnosti a je velmi bohatý na vitaminy a minerály. Cedrovým olejem je možno nahradit jakýkoli rostlinný olej (rakytníkový, řepkový, kokosový, provensálský, mandlový atd.) ve všech případech terapeutického použití, samotný cedrový olej však ničím jiným plně nahradit nelze. „Olej z cedru svrab z těla vyžene, různé vředy zahojí i vši odstraní", píše ve svém soupisu ruských bylinkářů V. M. Florinský.
Read moreKapitola „Jak získat z cedru léčivý olej“ z knihy „Zvonící cedry“
To není celkem složité. Dnešní technologie je známá. Nebudu ji vykládat. Ale jsou tady trochu neobvyklé nuance, které řeknu. Při sklízení šišek nelze tlouci do cedru dřevěnými paličkami nebo břevnem, jak to dělají dnešní sklízeči. Tím léčivost oleje prudce klesá. Je třeba používat jenom ty šišky, které odevzdává cedr sám. Padají za větru a lze je také srazit hlasem, jak to dělá Anastasia. Měli by je sklízet dobří lidé. Je dobře, když tu šišku zvedne dětská ruka.
Read more