Olej cedrových semen či „oříšků" je unikátní přírodní produkt, ke kterému v přírodě neexistuje analogon a jehož syntéza není možná.

Cedrový olej byl na Východě vždy považován za pochutinu a i dnes si zachovává určitý předstih před nejlepšími druhy provensálského oleje, získávaného z oliv. Je lehce stravitelný, má vynikající léčivé a výživné (nutriční) vlastnosti a je velmi bohatý na vitaminy a minerály. Cedrovým olejem je možno nahradit jakýkoli rostlinný olej (rakytníkový, řepkový, kokosový, provensálský, mandlový atd.) ve všech případech terapeutického použití, samotný cedrový olej však ničím jiným plně nahradit nelze. „Olej z cedru svrab z těla vyžene, různé vředy zahojí i vši odstraní", píše ve svém soupisu ruských bylinkářů V. M. Florinský.

Kalorickou hodnotou cedrový olej předčí živočišné tuky a svou stravitelností i slepičí vejce. Obsah vitaminu E je v cedrovém oleji pětkrát vyšší než v olivovém oleji a třikrát vyšší než v oleji kokosovém. Jako antioxidant vitamin E dodává oleji antioxidační vlastnosti, což vede ke snížení možnosti vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi a aterosklerotických plaků v cévách. Mimo jiné, čím vyšší je obsah tohoto vitaminu, tím odolnější je olej proti zhořknutí. Cedrový olej je ve své podstatě koncentrátem vitaminu F, kterého se v oleji nachází třikrát více než u lékárenských preparátů vyrobených na bázi rybího tuku. Vitamin F představují pro organizmus nepostradatelné mastné kyseliny, v tomto případě nasycené mastné kyseliny (kyselina palmitinová, s obsahem 4,1% z celkového množství mastných kyselin; kyselina stearinová, do 3,2%) a nenasycené mastné kyseliny (oleinová, do 35,8%; hadoleinová, do 1,04%; linolová, linolenová).

Cedrový olej obsahuje nejvíce linolové a linolenové kyseliny, které vykazují aktivitu vitaminu F. Tyto kyseliny jsou pro lidský organizmus velmi důležité, poněvadž pomáhají snižovat obsah cholesterolu v krvi. Vzhledem k tomu, že obě kyseliny se nesyntetizují v lidském těle, je třeba je doplňovat vhodnými po­travinami obsahujícími tyto látky. V případě jejich nedostatečného příjmu často vznikají respirační onemocnění a na stěnách cév se zvětšují vrstvy cholesterolu. Na deficit těchto látek jsou citlivé zejména děti, v jejichž nejútlejším věku (u kojenců) mohou vznikat dermatitidy.

Výsledky pokusů, provedených v celé řadě institucí Ruské akademie věd, na klinikách a v pokusných lékařských centrech, nasvědčují tomu, že léčba cedrovým olejem má vysoký terapeutický efekt. Ten se projevuje především u takových onemocnění, jako jsou:

laryngitida a respirační onemocnění (chřipka, nachlazení);

psoriáza (lupénka), neurodermatitida a jiná kožní onemocnění;

trofické vředy;

vředy žaludku a dvanáctníku;

alergické excesy různé symptomatologie.


Kromě jiného má cedrový olej i další léčebné a preventivní schopnosti:

vykazuje celkově posilující (stenické) účinky;

pozitivně ovlivňuje odstranění syndromu chronické únavy;

zvyšuje fyzickou a mentální aktivitu (kapacitu).

Použití cedrového oleje je prospěšné u nemocných s kožními problémy, u lidí se zvýšenou křehkostí vlasů a nehtů i u osob trpících alopecií (plešatostí), stejně jako u osob zaměstnaných a žijících ve špatných klimatických a ekologických podmínkách, respektive u osob s nadlimitní psychoemocionální zátěží. Pro optimální vývoj rostoucího organizmu se doporučuje používat cedrový olej při výživě dětí.

Odborníci považují za důležitou vlastnost cedrového oleje to, že je schopen ovlivnit odbourávání solí těžkých kovů a jejich vylučování z organizmu.

Jako přirozený produkt nemá cedrový olej žádné nežádoucí účinky jak v potravinářském, tak farmaceutickém využití, a je využitelný ve všech základních výrobcích parfumokosmetického průmyslu (parfémy, voňavky, kolínské vody, krémy, šampóny, pleťové masky aj.).

V praxi se využívají různé výtažky a koncentráty z cedrového oleje pro potřeby farmaceutického průmyslu. Pro tyto účely se jeví regiony Sibiře jako jediné na světě, jejichž cedrové porosty mají vysokou kvalitu složení i kvalitu produkce ve srovnání s cedry rostoucími v jiných lokalitách.

Důležité je poznamenat, že odborníci považují kontakt cedrového oleje a kovu za kvalitu degradující, a tudíž nepřijatelný; pro skladování oleje se nesmí používat kovové nádoby. Tento fakt vysvětlují výrobci cedrových produktů ekaterinburgského fondu „Strannik" následovně:

Kontakt oleje s kovem spouští proces přechodu nenasycených mastných kyselin v nasycené, což ve velké míře snižuje antioxidační schopnosti cedrového oleje, neboť se neutralizuje volná přirozená informace." Zkontrolovat „správnost" oleje je jednoduché. Malé množství cedrového oleje se nalije na talíř ze skla nebo kvalitního porcelánu, a poté se opláchne vodou. Skutečný olej se smyje bez problému a povrch talíře bude skřípat. V opačném případě se omytí talíře neobejde bez Jaru.


Složení cedrového oleje

Olej z cedrových semen („oříšků") obsahuje široké spektrum látek potřebných pro lidský organizmus, mezi nimiž jsou důležité:

polynenasycené mastné kyseliny;

fosfatidní fosfor;

vitaminy;

stopové prvky.

Vitaminu E je v oleji přibližně kolem 55 mg%, vitaminu F do 90 mg%. Svým obsahem vitaminu E je cedrový olej pětkrát bohatší než olivový olej a třikrát bohatší než olej kokosový Složení nepostradatelných polynenasycených mastných kyselin cedrového oleje je následující:

kyselina oleinová - přibližně 15 %;

kyselina linolová - přibližně 57 % (do 71,8%);

kyselina linolenová - přibližně 21 % (do 27,75 %).


Základní vitaminy obsažené v oleji:

vitamin B1 (thiamin) 0,39-0,66 (denní potřeba organizmu - 1,3-2,6mg);

vitamin B2 (riboflavin) 0,14-0,17 (denní potřeba organizmu - 1,5-3,0 mg);

vitamin B3 (PP, niacin) 1,05-1,40 (denní potřeba organizmu - 14-28 mg);

vitamin E (tokoferol) 9,0-10,12 (denní potřeba organizmu - 12—15 mg).


Použití cedrových semen („oříšků") v lidovém lékařství

V lidovém lékařství bylo používání cedrových oříšků v léčení různých nemocí velmi oblíbené a rozšířené. Obyvatelé Sibiře tradičně považovali oříšky za efektivní léčivý prostředek při artritidě. Z jader oříšků připravovali výluh a ve formě kapek jej aplikovali po dobu jednoho měsíce. Výsledky byly vynikající.

V Enisejské gubernii se jádra cedrových oříšků používala při hojení nežitu. Jádra se rozžvýkávala, kladla na bolavá místa a obvazovala. Oříšky rozměkčovaly místo zánětu a působily rychlejší vyzrávání nežitu. Po odstranění hnisu z rány se zrychlovalo hojení poškozené tkáně. Ze slupek a pokrutin cedrových semen se připravovaly očistné a léčivé koupele s přidáním otrub. Koupel měla blahodárný vliv na pokožku, zvláště popraskanou a zhrublou. Takové koupele jsou dodnes doporučované při diatéze, ekzému, při hnisavých excesech a jiných kožních problémech. Koupel doplněná odvarem z cedrových slupek a pokrutin uklidňuje nervový systém, je účinná při mírnění únavy a eliminaci stresových stavů.

Výluhy z celých cedrových semen jsou výborné na léčení revmatických potíží, dny, při poruchách metabolizmu a avitaminózách. Drolené oříšky spolu se slupkami zalévané alkoholem se po sedmi dnech scezovaly a používaly 1,2-2 měsíce. Slupka cedrových semen je bohatá na třísloviny, a proto se z ní připravují výtažky a odvary (2-3 polévkové lžíce na sklenici), které se používají při zánětech sliznice ústní dutiny a jiných orgánů. V podobě obkladů a oplachů se používají u kožních problémů a při popáleninách. Lihový výtažek ze slupek oříšků je vynikající lék na poruchy trávicího systému, vhodný též pro rehabilitaci jeho normálních funkcí, zvýšení tonu a pro celkové posílení organizmu; odvar je možné pít při průjmech. Dále se výtažek doporučuje při hemeroidech, onemocněních krve, osteochondróze a při artritidě. Lidová medicína nabízí výluh z jader cedrových semen (zejména s přídavkem medu) jako přípravek pročišťující krev.

Výtažek z cedrových oříšků doplněný vínem s nízkým obsahem cukru doporučovala lidová medicína při ledvinových a žlučníkových kamenech a při onemocnění jater.

Oloupaná a rozemletá jádra oříšků spolu s medem se podávala nemocným s žaludečními vředy.

Lidoví léčitelé nepochybují, že při různých kožních problémech včetně rakoviny, ekzémů a akné, vede trvalé užívání cedrových oříšků nebo cedrového oleje v přírodním stavu k uzdravení a ke zdárnému průběhu rekonvalescence.

Cedrové oříšky je dobré mít stále v repertoáru dětské výživy (včetně dětí pubertálního věku), pro jejich zdravý fyzický a mentální vývoj. Důležitá je konzumace cedrových oříšků v období výměny zubů, neboť tato semena rovněž zvyšují obranyschopnost organizmu a posilují imunitní systém.

Jak již bylo uvedeno, z cedrových oříšků se vyrábělo i postní rostlinné mléko. V dřevěných hmoždířích se drtila su­chá jádra cedrových semen a zvolna se přilévala horká voda. Získaná kaše se nalévala do hliněných nádob a dávala na volný oheň ruských pecí. Směs se přivedla k varu a rostlinná sladká smetana byla hotova. Poté se směs rozlévala do lahví, které se hermeticky uzavíraly. Před použitím se výrobek ředil převařenou a vychlazenou vodou.

V dnešní době je získávání cedrového rostlinného mléka jednodušší: cedrová mouka se zalije horkou vodou, pečlivě se zamíchá a dá do elektrické, plynové nebo mikrovlnné trouby.

Cedrové mléko, smetana i olej se přidávaly do jídel při onemocněních tuberkulózou a při jiných plicních chorobách. Tato aplikace uvolňovala dýchací orgány, zbavovala je hlenu a slizu a dodávala tělu regenerující látky.

Dané produkty se používaly rovněž při léčbě žaludečních vředů, gastritidy, zvýšené acidity žaludečních šťáv, vředů dvanáctníku, při nemocech ledvin, při nervových poruchách a na zvýšení laktace u kojících matek. Cedrová smetana, mléko i olej jsou vynikající tonizující prostředky při neduživosti, vysílení a připooperačních stavech.

V lidové medicíně se cedrové oříšky a z nich získávané produkty velice cenily při onemocnění beri-beri, při kterém doplňovaly nedostatečné množství vitaminu B1, které toto onemocnění vyvolává.

Literatura rovněž uvádí, že cedrové oříšky zesilují mužskou potenci (afrodiziakální účinky).


Cedrový olej v lidovém lékařství

Olej, získávaný z cedrových oříšků, lidová medicína vždy považovala za nejlepší lék na tuberkulózu, artrózu, při zvýšeném arteriálním tlaku, onemocněních střevního traktu, gastritidě, při bulbitidě, chronickém zánětu slinivky břišní, při žaludečních vředech a při vředech dvanáctníku.

Efektivní výsledky mělo léčení složení lymfy a krve cedrovým mlékem, olejem a cedrovou smetanou. Léčitelé je doporučovali i při léčení bronchitidy a laryngitidy a při různých respiračních onemocněních.

Při ekzému, dermatóze, neurodermatitidě, kopřivce, lupénce a suché pokožce se léčilo mazáním pokožky cedrovým olejem. Tento postup se považoval za prospěšný i na krevní proleženiny a trojické vředy.

Mazání a lehká masáž křečových žil cedrovým olejem dvakrát denně spolu s vnitřním použitím mají viditelné výsledky, a proto jsou rovněž lidovou medicínou doporučovány.

Cedrový olej blahodárně působí při popáleninách, při omrzlinách, celkově posiluje organizmus a odstraňuje syndrom chronické únavy.

Cedrový olej se doporučuje ke konzumaci lidem trpícím plešatostí (alopecií), křehkostí vlasů a nehtů, lidem žijícím a pracujícím v nepřijatelných klimatických a ekologických podmínkách, zaměstnaným v pracovních procesech se zvýšeným výdejem energie a nadměrnou psychoemocionální zátěží (stresem).

Lidová medicína vysoce cenila cedrový olej v dětském jídelníčku jako vhodný nutriční zdroj pro plnohodnotný vývoj rostoucího organizmu.

Jako přírodní produkt nemá cedrový olej žádnou kontraindikaci k použití jak v potravinářském, tak farmaceutickém a preventivním využití.


Úryvek z knihy:
Cedr – Mocný a dokonalý léčitel.

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Diese Website verwendet Cookies. Weiter diese Webseite sehen, stimmen Sie zu, Cookies zu unserer Verwendung von - Mehr Informationen.